Ny OK sejler


Jeg vil gerne sejle OK-jolle…
Men, hvordan kommer jeg igang?

Overskriften er, for mange potentielle sejlere, et meget realistisk scenarie. Men, når du nu er kommet hertil, så er der en god mulighed for, at du godt kunne tænke dig at sejle OK-jolle. Og, så er der heldigvis megen råd og vejledning at hente i klassen. Denne tekst er et forsøg på at tage et par af ”de ukendte” variabler ud af ligningen, så DU hurtigere kan komme med på vandet – sammen med os andre!

Realiteten er, at hvis du ikke lige kender nogen, der allerede sejler OK-jolle, så er der en temmelig god chance for, at du også har en hel stribe spørgsmål om, hvordan du skal komme i gang? Men, hvem stiller man lige den slags spørgsmål til, hvis man ikke kender nogen i klassen? Det er vores forhåbning, at nogle af spørgsmålene er indeholdt i den nedenstående tekst, og at du også vil kunne finde brugbare svar til spørgsmålene?

Denne tekst er tænkt som en hjælp til, hvordan DU kan komme i gang med at sejle! … uanset, om du måske ikke har siddet i en jolle siden Optimist-tiden, eller om du er toptrænet OL-sejler, der bare har lyst til at være med i Danmarks største og hastigst voksende jollefelt.

Skulle du, efter at have læst denne tekst, stadig have ubesvarede spørgsmål, så kan du altid tage kontakt til en af de mange ”OK-ambassadører”. Du kan finde kontaktinformationer her.

Emnerne i det følgende er opdelt i kategorier:

  • Hvor kan jeg sejle?
  • Skal jeg købe en jolle, eller kan jeg prøve en før jeg køber?
  • Hvilket tøj skal jeg have på første gang?
  • Hvordan transporterer jeg en jolle til havnen … - og til kapsejladser?
  1. Hvor kan jeg sejle OK-jolle?

    - Gerne så tæt på din bopæl som muligt, så du bruger din tid på vandet … - i stedet for på landevejen. Tag kontakt til en af ”OK-ambassadørerne” i en sejlklub så tæt på din bopæl som muligt. De står klar til at hjælpe til med, at du kan komme i gang med at sejle. Og, selvom du ikke lige kan finde en ambassadør i din lokale sejlklub, så ring eller skriv til en af dem på listen. De ved også, hvis der evt. er en OK-ambassadør, der bor tættere på dig. De har alle frivilligt meldt sig som ambassadører, så de vil meget gerne hjælpe dig videre i processen.
  2. Skal jeg købe en jolle eller kan jeg prøve en før jeg køber?

    Dansk OK-jolleklub har nogle låne-joller, som er placerede rundt omkring i landet, som man gratis kan komme og prøve. Det eneste det kræver er, at du selv har en redningsvest, og har passende beklædning til sæsonen. Tag kontakt til ambassadøren, som vil hjælpe dig med at komme på vandet. Det er ikke alle klubber, der har denne ordning, men hold dig orienteret på http://okjolle.dk, hvor i landet, der er placeret lånejoller. Hvis du ikke kan finde en sejlklub i nærheden, der har en lånejolle, så tag alligevel kontakt til den nærmeste OK-ambassadør. Der er en god mulighed for, at han kan hjælpe dig på vandet alligevel.

    Når du så efterfølgende finder ud af, at denne sport er præcis det, som du har glædet dig til, så kan du begynde at kigge efter brugte joller på: grejbørsen eller Den Blå Avis (Se i øvrigt teksten – Købsguide til OK-jolle for vejledning mht. jollekøb)? Via linket finder du en god oversigtsbeskrivelse af de forskellige detaljer, som du skal være opmærksom på, når du skal købe en OK-jolle.
  3. Hvilket tøj skal jeg have på første gang?

    Det korte svar er: fornuftig påklædning. Og, selvom det virker som en lidt basal udmelding, så er det vejret (og sæsonen) der dikterer behovet for beklædning. Som udgangspunkt, så er det en rigtig god idé med en våddragt (med indbyggede ”Hiking-pads”), en vindtæt overdel (f.eks. spraytop), et par jollestøvler og en redningsvest. Det er en lille investering i fht. de mange fornøjelige timer, som du formodentlig har i vente i denne sport. Nogle kan godt lide at sejle med sejlerhandsker, mens andre sejler uden. Du har nok allerbedst selv et bud på, om du selv er typen der kan lide komfortable handsker, eller om du er ”HE-Man” der aldrig kunne drømme om at iføre dig handsker…

    Går du med tanker om at starte hårdt ud i vintersæsonen, så er dette naturligvis også muligt. Men, så skal du investere i en ”bamsedragt” og en tørdragt! Ellers er det ikke forsvarligt at sejle om vinteren! Som udgangspunkt, så er det mest fornuftigt at vente til foråret, hvor vandet ikke er så koldt, hvis du står overfor din første sæson i OK-jollen (Link til tekst om beklædning).

    Hvis du har en ældre våddragt, så kan du højst sandsynligt sagtens anvende den? Så kan du altid opgradere senere, når du får mere blod på tanden. Husk, at det vigtigste er at komme i gang, og at det ikke bliver en dårlig oplevelse pga. for lidt tøj. Det er bedre at være lidt for varm end lidt for kold.
  4. Hvordan transporterer jeg min jolle til havnen (+ til og fra kapsejladser)?

    Dertil er der rigtig mange forskellige svar. Men, det korte svar er – som det fungerer for dig? Nogle har deciderede jolle-trailere, der er lavet til at passe præcis til den jollevogn, som jollen står på. Andre, har lavet sindrige systemer på almindelige trailere, hvorpå jollen (med eller uden) jollevogn er placeret. Og, så er der dem, der får bakset jollen helt op på tagbøjlerne af bilen…

    Men, for langt de fleste sejlere, der står overfor at skulle transportere jollen til havnen første gang, så vil det nok være den helt almindelige havetrailer, der ligger mest ligefor? Hvis akselafstanden på din jollevogn er bredere end den trailer, som du vil transportere jollen på, så kan man ofte slippe afsted med at stille jollen ovenpå trailerens sider, med et hjul på ydersiden af kanten. Er dette ikke muligt, så kan du måske lægge et bræt på tværs og afmontere et (eller begge) jul på jollevognen, så den kan stå ovenpå brættet med stellet. To (eller tre) kraftige skraldestropper rundt om hele oppakningen, og så er du godt på vej!

    Masten kan være lidt mere ”tricky” pga. længden. Men, oftest så er løsningen, at man monterer den ovenpå jollen i en vinkel, så den stikker hen over køretøjet! Mange bruger fast skum til at hæve en del af masten, og derved lave vinklen hen over bilen. Så beskytter du derved såvel jolle som mast i processen. Husk blot, at det på nogle køretøjer kan være lidt besværligt at åbne bagagerummet, hvis der er monteret en mast hen over køretøjet. Og husk! – at du ikke skal sætte masten fast ovenpå bilen samtidig med, at den også er monteret på en trailer… - så er der nemlig stor risiko for, at den knækker, når du drejer.









    Er denne opgave komplet uoverskuelig at få det løst, så prøv at høre den lokale OK-ambassadør, om han evt. har et forslag til, hvordan du kan få opgaven løst? Der er rigtig mange hjælpsomme sejlere i OK-klassen, og jolletransport skal i hvert fald ikke være en grund til ikke at komme i gang.

    Er det noget for mig?

    Den helt korte besked er, at vi ikke har hørt særlig mange gode undskyldninger for at undlade at sejle. OK-flåden udmærker sig ved at have en meget stor spændvidde. Toppen af klassen kan langt hen af vejen måle sig med OL-sejlere, mens der også er jollesejlere i feltet, for hvem det er en stor sejr ”ikke at komme sidst” - i blot én enkelt kapsejlads. Nogle sejlere er glade for blæsevejr, mens andre bedst kan lide den hyggelige tur på kanten i let vind.

    Men, vi er fælles om projektet! Og, det er ikke en undskyldning, at man ikke er særlig rutineret! Klassen bakker op om bredden, og tilbyder samtidig udfordringer for eliten!

    Vi glæder os til at tage imod dig i klassen!
Af Thomas Kvist
Herslev Strand Sejlklub
D. 12/3-2018