Ny OK sejler


Beklædning

Introduktion

En af de detaljer, der betyder rigtig meget for en god oplevelse på vandet, er korrekt påklædning. En kold dag med den forkerte påklædning kan lynhurtigt vende en ellers god sejladsoplevelse til en pinefuld, våd og trist dag med ømme ”blåfrosne” fingre. Og, på samme kan den korrekte påklædning gøre en ellers trist efterårsdag til en skøn sejladsdag, når man blot er iført korrekt påklædning. Og, selvom der findes mange forskellige præferencer for tøj til forskellige forhold, så er ”basispakken” faktisk forholdsvis simpel.

Hvis du sejler om sommeren, så skal du bruge:
  • En våddragt med lange ben og indbyggede ”hænge-pads”
  • Jollestøvler
  • Spraytop
  • Redningsvest (uden krave)

Våddragt

Våddragten er 100% et must. Selvom du står inde på havnen og små-sveder en varm sommerdag, så vil oplevelsen ude på vandet være en ganske anden. Nogle våddragter kommer med lange/korte ærmer, mens andre er med separate over- og underdel. Der er ikke noget, der er rigtig eller forkert. Prøv en dragt, og se om du synes den sidder godt. Du kommer til at bruge virkelig mange timer i denne dragt, så det er ikke her du skal spare 100-200 kr i indkøb (Pris-idé: 800-1000 DKr.).

Jollestøvler

Jollestøvlerne skal være rare at have på. De findes i et hav af forskellige udformninger, og det vigtigste er, at de passer til din fod. Og, så snart du bliver fortrolig med ”at hænge i jollen”, så vil du også sætte pris på et par gode jollestøvler. Det er nemlig dem der gør, at du bliver inde i jollen, når fødderne er stukket ind under hængestroppen og jollen ”flyver fremad” på kryds (Pris-idé: 400-500 DKr.).

Spraytop

Spraytoppen kan du bestemt ikke leve uden. Dem, der har en varm våddragt smider typisk spraytoppen i agterrummet af jollen, så den er klar som ekstra beklædning hvis det bliver køligt på vandet, mens andre vælger at tage den på fra start. OK-jollen er en hurtig jolle, og så snart det blæser mere end 5 m/s, så vil du opleve, at selv mindre bølger sprøjter ind over stævnen – direkte mod rorsmanden. Hvis vandet er køligt, så vil du sætte stor pris på en spraytop (Pris-idé: 500-700 DKr.).

Redningsvest

Redningsvesten skal være en såkaldt ”Sejlervest”. Det går altså ikke med den klassiske gamle orange vest med krave, da kraven vil fange bommen, når du vender og bommer. Der findes flere forskellige producenter af sejlerveste, og et godt råd er at finde en, der har en letgenkendelig farve. Når du ryger ”i baljen”, er det en fordel, at du er meget synlig for de øvrige sejlere. Og HUSK! – at en sejlervest skal passe til din vægt, og skal være CE-godkendt (Pris-idé: 500-700 DKr.).

Beklædning til vintersejleren eller til den ”kuldskære” sejler

Hvis du tilhører den mere ”kuldskære” del af flåden, der ikke tåler kulde, eller har du planer om at sejle fra meget tidligt om foråret indtil havnen fryser til?... – så skal du anskaffe dig en tørdragt. Dertil kan du med fordel også anskaffe dig en ”Bamsedragt”, som er et ekstra isolerende lag, der er lavet til at have på under tørdragten. Med et par strømper på fødderne inde i tørdragten, kan du sagtens bruge dine sommer-jolle-støvler sammen med dragten. Hvis du har svært ved at få dine gummifødder fra tørdragten ned i dine jollestøvler, så træk en alm. frysepose eller en nylonstrømpe ud over foden på din tørdragt. Så er det meget nemmere at få foden ned i støvlerne. Tørdragten er lidt mere besværlig at bevæge sig rundt i, når du sejler, men til gengæld er du så sikker på, at du ikke fryser på vandet (Pris-idé: 1000-1400 DKr.).

Nyt/brugt

Der er (som udgangspunkt) ikke et stort marked for brugt sejlertøj. Tøjet slides, og selvom start-investeringen kan forekomme en lille smule høj, så prøv at regne på, hvor mange timer du kommer til at bruge dit nye sejlertøj. Gør dig selv den tjeneste det er, at investere i den korrekte beklædning.
… - det vil du ikke fortryde!
Af Thomas Kvist
Herslev Strand Sejlklub
Juni-2018