OK-Jolle Historie


DM 1973 Limfjorden

Henrik Hansen, Hvidovre, runder slagmærket umiddelbart før Torben Andrup, Hvidovre. Senere distancerede Torben Andrup feltet med ikke mindre end 1 minut og 23 sekunder


Steen Kjølhede, Vejle - OK.-jollesejlernes stærke mand - har gjort det igen.
For fjerde gang i alt, og for anden gang i træk, vandt han DM for OK-joller, som afvikledes i Nykøbing Mors i dagene 2.-7. juli.
Vejle-sejleren vandt med placeringerne 3-2-1-3-3. Hans dårligste resultat, en 6. plads i første sejlads, blev trukket fra i det endelige regnskab.
Allerede på sejladsemes 2. dag overtog Steen Kjølhede positionen som førende sejler. Han var en klar favorit, der var vanskelig at true.
Flemming Ipsen, Hellerup, der blev nummer 2, og Torben Andrup, Hvidovre, på 3. pladsen, havde på sidste sejlads kun en chance for at nå Kjølhede: Hvis Steen blev placeret ringere end nummer 10, og de selv vandt, kunne stillingen forrykkes.

Let vejr
Sejladserne i de pragtfulde omgivelser ved Limfjorden var præget af en noget ustabil og svag vind. Kun i 6. sejlads luftede det med en styrke på 14 sekundmeter i pustene.
De første sejladser blev sejlet i 3-4 sekundmeter, og en enkelt dag var vinden så svag, at starten først kunne gå med tre timers forsinkelse.
Men mesterskabet blev en oplevelse af både sportslig og underholdende
karakter.
Tirsdag d. 3. blev der sejlet to sejladser. I første sejlads sejrede Torben Andrup, Hvidovre. Han var suveræn vinder. Først 1 minut og 23 sekunder efter, Torben Andrup havde passeret målstregen, gik Niels Erik Nielsen i mål. Veteranen fra Århus, Peter Due, besatte tredjepladsen.
I næste sejlads gik det knapt så godt for Torben Andrup. Han fik en placering som nummer 7. Vinder blev Flemming Ipsen, Hellerup.
Stillingen blev gjort op og viste uafgjort mellem Andrup og Ipsen.
Begge havde de 13 points. Steen Kjølhede overtog imidlertid førerpositionen allerede onsdag. 3. sejlads vandt han og blev nummer 3 i 4. sejlads. Andrup og Ipsen var henvist til 4. og 5. pladsen. Vinden holdt samme styrke som dagen i forvejen, men sprang betydeligt, således at banen måtte lægges om.
Andendagens sejladser var prægede af hård konkurrence ved starterne.
To gange måtte starten skydes af på grund af sejlernes ivrighed for at komme først over stregen. Dommer P. G. Hansen, Hvidovre, hejste det røde flag og henstillede til lidt mere beskedenhed.
Steen Kjølhedes stilling blev yderligere forbedret i torsdags sejladsen. Han erobrede trediepladsen efter Andrup og Ipsen og lå 17 points foran Flemming Ipsen.
Den hårde kerne af hårdtvejrssejlere havde indtil dette tidspunkt ikke kunnet gøre sig virkelig gældende, f.eks. Jørgen Lindhartsen, Hvidovre, der er kendt for sin suverænitet, når det virkelig piver, var langt nede i den samlede stilling.
Men han tog revanche på sejladsernes sidste dag. Vinden steg til 10 sekundmeter og nåede op på 14 i pustene. Jørgen Lindhartsen gik i mål som nummer 1. Flemming Ipsen kom ind som nummer 2, men den gode placering var ikke tilstrækkelig til at true Steen Kjølhede på 3. pladsen.

Tilfredse
Der herskede stor tilfredshed med det arrangement, som Mors Sejlklub havde stillet på benene i anledning af mesterskabet. Alt klappede perfekt, når man ser bort fra de ikke helt tilfredsstillende vindstyrker.
Ved den afsluttende fest og præmieoverrækkelse bemærkede formanden for OK-klublien, Henrik Hansen, Hvidovre, at faciliteterne i Nykøbing Mors var ganske enestående. Sejlerne var nemlig indkvarteret på
et helt nyt Vandrehjem, der ligger direkte ved stranden. Samtidig er afstanden til stedet meget overkommelig hvis man, som mange gjorde det under mesterskabeme, følte trang til lidt anden underholdning, end den der foregik på fjorden.


Steen KjølhedeKommentarer til historien kan tilføjes her