OK-Jolle Historie


VM 1964 Kicking strappenes historie

D 112 som første båd ved mærket i Roskilde i en af letvejrssejladserne ved VM 1964.

Bemærk Kicking strappen der er en wire fastgjort på mast ved dæk, gennem en bøjle på bom og ført tilbage inden for rorsmandens rækkevidde, hvor en gevindbolt med fløjmøtrik muliggjorde justeringer, men kun når sejlpresset var taget af på kryds. Dette var den tredie udvikling af Kickeren.

Først havde vi en simpel kile der blev sat i forfra i maste hullet, så forsynende vi kilen med en stykke fladjern, der blev sat fast underkilen og som havde samme bredde som mastehullet og en længde, så det kom ud på agterkanten af masten. Der monterede vi en strop, der blev ført agterud langs underkant af bom. Samme sted som stroppen blev sat fast i fladjernet monterede vi en elastik rundt om masten, der pressede kilen ud af mastehullet, når stroppen blev slækket. Så kunne kilen justeres fra cockpittet, når kilen ikke var under pres.

Næste step var nogenlunde som på billedet øverst, dog blev wiren ført over akselen på en udvekslings rulle, der kunne justeres med en snor over rullens store diameter. Nu kunne vi, med den udveksling, justere Kickeren, også under sejlpres på slør og læns. Sidste skud på udviklingen er den nuværende vægtstang.

Som kuriosum dog lige en til kicker-konstruktion af de mere spektakulære. Jungblut "klanen" herunder Thomas Jungblut (fra Vesttyskland) der senere vandt VM, brugte en kicker, hvor man havde forlænget bommen en halv meter frem gennem mastehullet. Fra spidsen af denne forløngede bom monterede man et fire/fem dobbelt hal (ført ned til cockpit) op til blokke på forsiden af masten ca. en halv meter over bommen. Systemet så ret ejendommeligt ud, men muliggjorde vistnok at man kunne justere kickeren også under sejlpres.

Ref: Svend Jakobsen

Kommentarer


Svend 112
Ja det virker måske mærkeligt at jeg kommenterer på mit billede, men bemærk lige den kraftige fold foran nederste sejlpindene. Det var ikke almindelig dengang med folder i sejlet, men mit var en mærkelig bastard der i luft havde en enorm fold op langs sejlpindene. Det så barokt ud, men havde den effekt at sejlet åbnede meget fint. Hver gang jeg møder Ib Ussing fra North sejl siger han "jeg ka' stadig huske det vanvittige sejl du havde. Det så ud af h...... til og i luft stod kappen og baskede helt ned til bommen, men du for af sted". Sejlet var fra 1959 og som man kan se stadig hurtigt i 1964. Det oprindelig sejl havde ikke cunningham, vindue og nationalitetsmærke. Det er syet i senere, efterhånden som det kom frem.
14. marts 2014 - 09:07Kommentarer til historien kan tilføjes her