OK-Jolle Historie


NM for OK-joller blev et dansk opgør

De tre danske præmietagere var så suveræne, at de på
skift besatte førstepladserne i samtlige seks sejladser.

Kampen om de første pladser ved det nordiske mesterskab for OK-joller, udfor Helsingfors, blev en stor dansk triumf.

OL-sejlerne Jørgen Lindhardtsen, Hvidovre, besatte klart førstepladsen med 4 førstepladser, og sikrede sig dermed sit andet NM for OL-joller. På sølv og bronzepladserne kom Lars Rasmussen, Hvidovre, og Tornado-OL-sejleren Per Kjærgård, Århus.

Ialt klarede det danske hold at få 5 sejlere blandt de 10 bedste, idet Claus Rohr, Hvidovre, og Peter Brøgger, Århuis, blev henholdsvis nr. 7 og nr. 9.

For helt at fuldende triumfen blev alle 6 sejladser vundet af de 3 først danskere.
Til resultatet må dog bemærkes, at de formodenlig bedste svenske OK-sejlere - de der deltog i VM i New Zealand i februar - ikke deltog i NM.

Hvorfor de "hårde" svenske OK-sejler ikke var med i Helsingfors er lidrt uvist, men det skyldes formentlig nogle interne svenske kommunikationsproblemer.

Vindmæssingt bød Nm mest på fra let vint til mellemluft. Kun i første og tredje sejlads var det lidt kropssejlervejr med 8-10 m/sek.

De svenske deltagere klarede sig bedst i de to sejladser med frisk vind, hvor Ingvar Bengtson fik to 2. pladser.
De danske OK-sejlere ville gerne have været ude og trimme grejet til farvandet - banen lå samme sted, som der blev sejlet VM i OK-joller i 1975 - men vindstille og tåge umuliggjorde dette. De tre første ved NM, Jørgen, Lars og Per, sejlede med meget ens grej. Green sejl og Needlespars M- eller deltamast.

Jørgen Lindhardtsens og Per Kjærgårds dårligste placeringer, en 12. - og 11. plads, fik de på grund af seres indbyrdes kamp omtitlen. Efter de tre første sejladser førte Per Kjærgård med 1.3 point foran Jørgen Lindhardtsen. I deres indbyrdes dyst kom de i 4. stjlads på den gale fløj og endte helt tilbage i feltet, men fik til sidst sejlet sig noget op.

Jørgen Lindhardtsen vandt sit NM midt i en hel serie stævner i forskellige bådtyper. Før NM sejlede han Finnjolle ved Kiler-Ugen, hvorfra han fløj til Helsingfors. Efter NM måtte han igen tage flyveren, denne gang til Hangø i Norge, hvor han skulle sejle sammen med Valdemar Bandolowski og Erik Hansen om VM i Solign.


Kommentarer til historien kan tilføjes her