Information om OK-jollen

Teksten nedenfor er skrevet til PR-medarbejderen i Skælskør Sejlklub, som i forbindelse med forberedelsen af VM 05 havde brug for lidt oplysninger om jollens internationale udbredelse og om andre sejlere end de danske. TN

OK-jollens internationale udbredelse

Jollen er en dansk konstruktion med ca. 1350 danskbyggede joller gennem jollens ca. 45-årige levetid. I Danmark er der her i 2004 ca. 50 meget aktive sejlere og ca. 50 knap så aktive og der er vel i alt ca. 200 - 250 joller.

Med udgangspunkt i ca. 100 danske OK-jolle sejlere ser udlandet sådan her ud:

I Tyskland, England, New Zealand, Australien og måske også i Polen, er der flere sejlere end i DK. I Sverige er der lidt færre. Disse lande kan vel til sammen mønstre en 6-800 OK-sejlere.

I Norge er der et par stykker, i Finland vel 8-10 stk. Schweiz, Frankrig, Holland og Belgien har også alle nogle mindre felter.

Så er der Thailand og Indien, hvor der også sejles OK-jolle og der findes da også nogle eksemplarer af jollen i USA, men dem hører vi ikke noget til.

Lægger man det hele sammen og undlader at overdrive, er der vel knap 1.000 aktive OK-sejlere på verdensplan.

Verdensmestre

Der har været afholdt VM siden 1963, 41 i alt. De to første, i 1963 og 64 gik til Danmark. Siden har udlandet taget godt for sig af retterne, især svenskerne. Ud af de 41 afholdte har svenskerne snuppet de 15, fordelt på vist nok 8-9 sejlere, hvad der vidner om stor bredde.

Danmark har taget 6 VM-titler, men vi har ikke vundet VM siden 1978 Jørgen Lindhardtsen, hvem ellers.

Den nuværende verdensmester, fra 2004, er Jim Hunt. Han er englænder og han ser ud til at ville tage et par titler mere. Han er faktisk ret god. Hvis han vinder i Skælskør skal man ikke blive overrasket.

Så er der en særlig historie om Indien. I Indien er der én OK-jolle. Men det er den lokale Paul Elvstrøm, der sidder i den. Nitin Mongia er navnet. Stor, glad, smilende inder med guldkæde om halsen. Sejle kan han. Han vandt VM i 2003 og blev nr. 4 i 2004. Hvis vi ikke ser ham til VM så ser vi ham til det næste OL, hvor han vil repræsentere Indien i en eller anden bådklasse, Laser eller Finn.

Tyskerne er også stærke OK-jolle sejlere. VM i 2000 og 2001 gik til Tysland. Karsten Hitz hedder han og ham ser vi faktisk meget tit i Danmark. Han deltager næsten altid i vores DM og han opholder sig tit på træningscentret i Kaløvig.

Greg Wilcox fra NZ tog VM i 2002 og før Karsten Hitz var det to austrauliere, der sad på VM, 1999 og 1998.

Sejlerne fra Stillehavet er af en helt anden kaliber end de europæiske sejlere. Det skyldes meget enkelt at vi i Europa næsten altid sejler i beskyttet farvand og i kulde. Down under sejler de i meget varmere vejr og på åbent hav, Stillehavet. Deres erfaring med rigtige bølger er væsentlig større end vores. De kan også kunsten at krydse i medløbende dønning, og omvendt, sejle læns med vinden i ryggen og med dønninger, der kommer imod. Det kan man ikke øve sig på i Danmark. Det er temmelig svært og derfor kommer europæiske sejlere ofte til kort, når VM afholdes på den del af kloden.

Så kan de for resten også bygge ret gode joller derovre.

VM-feltet i 2005

Der kan max. deltage 80 joller i et VM. Flere joller kræver længere startlinie og det er meget svært at styre, dels fordi banen så er svær at lægge korrekt, og dels fordi man ikke kan kontrollere tyvstarter. Pladserne fordeles forholdsmæssigt efter antal medlemmer i de nationale klubber. Sejlere fra Danmark, Sverige, Tyskland, England, New Zealand, Australien, Polen og Belgien er sikre deltagere.

Danmark har 8 pladser og der er allerede kamp om dem. Vores lokale udtagelsessejladser slutter først i juni måned 2005. Hvis de ellers stiller op til VM er der faktisk også en håndfuld danske sejlere, der under de rette omstændigheder vil kunne vinde VM, nemlig Jørgen Lindhardtsen, Steen Christensen (har vundet DM de sidste to år), Jesper Petersen, Frank Hansen, Ulf Brandt, Christian Midtgaard. Hvis det konstant blæser mere end 10 sek./m og Christian ikke vælter, så er han en sikker vinder.

Det særlige ved OK-jollen

Feltet vil formentlig også være præget af OK-jollens særlige uofficielle kendetegn: Jollen har et forbavsende godt tag i ældre sejlere. Man er juniorsejler indtil man fylder 40, i hvert fald uofficielt.

Jollen er ikke særligt action-præget og det gør at ungdommen har lidt svært ved at få øje på den. Til gengæld har den noget andet: Den er ekstremt svær at sejle. Det er som at spille violin. Det er svært at lære. Der skal arbejdes for sagen. Hele tiden. Jollen sejler absolut ikke sig selv. Man skal være over den konstant. Slæk på koncentrationen i 20 sekunder og du har mistet 5 bådslængder.

Tvivler du på, om det nu kan være rigtigt så prøv at lukke øjnene i tyve sekunder næste gang du er ude at køre bil, vel at mærke med dig selv ved rattet. Slipper du godt fra det, kan du blive en glimrende OK-jolle sejler.

Tommy Nordfalk.
14.12.04