En dommers råd til OK-sejlere mod VM i Skælskør 


 

 Kapsejladsreglerne:
- Der er kommet nye kapsejladsregler. Tag på regelkursus, lær dem omhyggeligt og brug dem aktivt. Særligt regel 18 skiller vindere fra tabere. Der er også kommet nye fortolkninger til regel 42.

- Læg protest, når andre overtræder reglerne. Flinkeskolen egner sig ikke til VM-udtagelse.

Starten:
- Træn starter. Lær at "læse" startlinien under forskellige vind- og strømbetingelser. Strømmen snyder utroligt mange selv dygtige sejlere. Hold dig fra det sorte flag

- Råb højt. Det er mit indtryk, at den, der lyder som om, han kender reglerne, får mere plads.
- Lad være med at sejle rundt til luv af startlinien før starten. Det er en sikker måde at blive snuppet for for tidlig start. Både fordi du jo dermed bliver indtalt på båndet som den første, men også fordi de andre sjældent har lyst til at give dig plads til at dykke ned på startsiden. Ofte fremprovokreres omstarter af, at "feltet" prøver at lukke linien af for både, der kommer fra luv. Feltet tør normalt heller ikke holde sig markant til læ af en båd, som alle ellers godt ved er over linien. "Så hellere trække med op, end at løbe risikoen for, at han slipper godt fra det", synes man at tænke.

Din vægt:
Når du tager på, skyldes det uden tvivl træningen. Når du bliver stærkere og får større muskler, tager du selvfølgelig på. Mange sejlere før dig har fortvivlet over den oplevelse. Men det er jo ikke så ringe, hvis kiloerne flytter opad.

Hvis du skal tabe dig, er løb velegnet. Jeg smed selv 10 på et år på den konto. Meld dig til et ½ marathon til foråret og se, hvad der sker. BT-halvmarathon 1. maj i Lyngby er et fint løb.

Kost og alkohol er også oplagte. Skær konsekvent ned på fedt, brød og alkohol (inkl. øl). OL-drømme og fadølsbamser til VM er da en helt uacceptabel kombination.

Køb et stort spejl og se på dig selv. Det vil være en god inspiration til at smide 10 kilo.

Dommeren:
- Hold dig gode venner med dommeren. (Det er ikke en joke.) Tal fx med dommeren, når du kommer i land om, hvordan du starter, og om han måske lagde mærke til noget på vandet, som dagens vinder gjorde smartere end andre. 

God kamp

Christian Lerche

 

 Tilbage